Odbor za kulturu Pokreta slobodnih građana se pridružuje i podržava uloženi protest glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Somboru, a povodom imenovanja novog direktora. Somborski teatar i njegovi zaposleni moraju biti konsultovani pri ovako važnim odlukama a na mesto direktora mora biti postavljen neko ko ima vrhunske reference.

Nakon prošlogodišnjih problema u Narodnom pozorištu u Beogradu i ukidanja brojnih predstava u pozorištima širom Srbije, dužni smo da kao slobodni građani stanemo u odbranu svake slobodne misli i bunta protiv partijskog zapošljavanja i imenovanja. Sa posebnom pažnjom moramo braniti slobodu i nezavisnost naših scena, koje su dokazani, istaknuti, korektiv u ovom sistemu bezgranične vlasti jednog čoveka.

Pozorište kao svetionik društva mora ostati oslobođeno uticaja stranačkih kadrova i ne može služiti kao plen za podmirivanje vladajuće partije.

Pokret slobodnih građana će se bez zadrške boriti protiv diktature i osvedočene tiranije, a slobodu kulturnih institucija čuvati kao najznačajniju tekovinu civilizovane i uređene države.

“Narodno pozorište Sombor nikada nije bilo samo posao, ono je bilo i ostalo život svih nas koji smo bili i ostali i radom i bićem vezani za njega, te otuda i pravo i obaveza da o njemu istinski brinemo. I po potrebi na glas razmišljamo!” – glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor

Vladimir Pajić

Predsednik Odbora za kulturu PSG