Pokret slobodnih građana poziva Vladu Srbije i Ministarstvo Privrede da hitno obustave prodaju Instituta „Jaroslav Černi“, jer se na taj način država odriče jedinog naučno-istraživačkog tela koje je učestvovalo u izgradnji svih najznačajnijih hidrotehničkih objekata i sistema u Srbiji.

Motivi Vlade za prodaju Instituta, se mogu naslutiti iz toga što je kupac jedna od omiljenih firmi vladajuće SNS, Milenijum  tim, koji je poznat po tome da obavlja razne poslove za Vladu i po kupovini Vranjske banje po bagatelno niskoj ceni. Takođe, ova firma poznata je i po tužbama protiv slobodnih medija koji pišu o korupciji vezanoj za njihove poslove, kojima pokušavaju da ih zastraše i ugase.

Pokret slobodnih građana pita Vladu Srbije, kako će, bez Instituta u svom vlasništvu, na dalje da gradi postrojenja za vodosnabdevanje i hidrocentrale, pošto su njihovi stručnjaci do sada učestvovali u svim najznačajnijim izgradnjama? Da li je privatizacija otvaranje novog područja za neosnovano bogaćenje vlasnika Milenijum tima, koji će imati monopol u državnim poslovima ovog tipa?