Pokret slobodnih građana poziva na hitan prekid ratne retorike vlasti u Beogradu i Prištini i povlačenje svih naoružanih formacija sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak kako bi se što lakše pronašlo rešenje za novonastalu situaciju.

Smatramo da Vučić izjavama o vojnoj reakciji i dovođenju oklopnog naoružanja nadomak administrativne linije, naletima avijacije i podizanjem borbene gotovosti Vojske Srbije, još jednom pokazuje da mu je u prvom interesu predstava za svoje birače, a ne bezbednost građana i pre svega Srba na Kosovu i Metohiji. Prema svemu što se dešavalo na Kosovu u poslednih desetak godina, jasno je da se novi pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi, a da su periodi nestabilnosti najčešće posledice neodgovornih izjava političara iz Beograda i Prištine.

Svim involviranim stranama je jasno da Srbija od 1999. godine ne može vojno da interveniše na Kosovu, tako da dovođenje vojnih formacija pred administrativne prelaze služi samo da se paradira i građanima Srbije pokazuje privid vojne snage.  O tome svedoči i Vučićeva izjava da će u slučaju oružanih sukoba tražiti reakciju NATO, čime je nedvosmisleno priznao da Srbija nema nikakvu kontrolu nad tom teritorijom.