Pokret slobodnih građana poziva da Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), koje su juče osudile ulazak u RTS, formiraju nezavisnu komisiju koja će oceniti stepen slobode medija u Srbiji i naročito istinitost, blagovremenost i tačnost informacija koje se plasiraju preko našeg Javnog servisa i svih drugih medija koji imaju nacionalnu frekvenciju.

Nezavisna komisija bi bila dužna da u šest meseci prati i izvesti IFJ, EFJ, Evropski parlament, Evropsku komisiju i OEBS o stanju slobode medija u Srbiji i daju smernice za dalje delovanje.

PSG smatra da je upad građana u RTS potpuno opravdan s obzirom da je ova medijska kuća mnogo detaljnije izveštavala sa protesta koji se dešavaju u Francuskoj, nego sa onih koji se već tri meseca održavaju u preko sto gradova u Srbiji. Novinari ove medijske kuće ni na koji način nisu bili ugroženi, a jedini zahtev koji su demontranti za njih imali jeste da svoj posao rade prema Kodeksu novinara Srbije.

Posebno ukazujemo na značaj rečenice iz saopštenja IFJ i EFJ da je nedopustiv upad u prostorije bilo kog medija u demokratskoj zemlji. Srbija nije demokratska zemlja, slobodnih izbora nema, a čak je i prema oceni organizacije „Fridom haus“ proglašena za delimično slobodnu zemlju.