Pokret slobodnih građana pozdravlja sporazum koji je juče postignut između vlada Makedonije i Grčke o imenu ove bivše jugoslovenske republike. Time je okončan još jedan iracionalni balkanski spor koji je trajao punih dvadeset pet godina, a građanima Makedonije je otvoren put u evropsku porodicu naroda i bolju budućnost.

Premijeri Zaev i Cipras time su pokazali neophodnu državničku odgovornost i političku hrabrost, kao i sposobnost da sagledaju širu sliku istorijskih procesa, izvan tradicionalnih balkanskih podela i uskogrudosti.

Istovremeno, jučerašnji sporazum Makedonije i Grčke je još jedan primer kako nasleđena teška pitanja mogu trajno da reše samo suštinski demokratske vlasti, one sa vizijom da već danas pregovaraju kao budući saveznici a ne kao večiti neprijatelji.

Pokret slobodnih građana podseća da nijedan regionalni spor na Balkanu ne mogu rešiti nedemokratske vlasti. Posebno ga ne mogu rešiti politički, duhovni, a ponekad i biološki naslednici ratnih zločinaca iz prošlog veka - onih istih koji su te probleme i stvorili, podsticanjem nacionalne i verske mržnje.