Na današnjoj konferenciji Pokreta slobodnih građana, predsednik Pokreta, Saša Janković, saopšio je da su svi organi Pokreta, kao i osnivači, potvrdili rešenost da se podrži eventualna kandidatura Dragana Đilasa, da se potvrdi savez sa Narodnom strankom i pozovu sve opozicione snage u zajednički  demokratski blok. Janković je, takođe, objavio da se odriče nagrade za Najevropljanina koju je kao zaštitnik građana dobio za 2010. godinu.

- Pokret će podržati kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda i istovremeno nastavlja sa širenjem demokratskog bloka u cilju smene pogubne vlasti i vraćanja Srbije sa istorijske stranputice. Iz tog razloga Pokret jača savez sa Narodnom strankom, koja predstavlja drugi pol političkog spektra u odnosu na Pokret, kao i sa strateškim partnerima PSG - Mađarskim pokretom, Hrvatskim građanskim savezom, Pokretom za PREOKRET, Pokretom Protiv Diktature, Šumadijskom regijom i Novim pokretom-izjavio je Janković. On je posebno pozvao druge demokratske stranke i organizacije, poput  Demokratske stranke, pokreta Dosta je bilo, pokreta Ne davimo Beograd i druge da se pridruže demokratskom bloku koji će građanima vratiti spokoj i perspektivu života u Srbiji.

 

Janković je istakao i da postaje sve jasnije da Aleksandar Vučić i SNS nemaju rešenje za predstojeće izbore u Beogradu i da očekuje da će se SNS odlučiti i za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

- Možemo očekivati i vanredne parlamentarne izbore, kojima će nastojati da ublaži predstojeći poraz u Beogradu i oslabi kapacittete opozicionih snaga. Mi nećemo biti iznenađeni ako se to dogodi već će njih sačekati novo iznenađenje.

 

Janković je saopštio javnosti da se odriče nagrade za Najevropljanina koju je dobio za 2010. godinu.

- Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi su naše vrednosno i političko opredeljenje u koje čvrsto verujem, ali ja sebe ne vidim u istoj vrednosnoj i političkoj grupi sa mnogima koji su to priznanje dobili u međuvremenu - završio je Janković.

 

Na konferenciji za medije, pored predsednika Pokreta, učestvovali su i osnivači Milan Vlajčić, Zoran Hamović i Lidija Martinović.

 


Izvori: