Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari juče je razgovarao sa evroparlamentarcima, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, na temu utisaka predstavnika PSG-a u vezi sa nastavkom borbe za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji, a povodom međupartijskog dijaloga koji je vođen prošle godine u Narodnoj Skupštini Srbije. 

„PSG izlazi na izbore ne zato što su izborni uslovi poboljšani nakon dijaloga, već uprkos dodatno pogoršanim uslovima“, istakao je Natan Albahari i dodao da je Srbija tokom vanrednog stanja zbog pandemije imala uvid u način na koji bi Vučićev režim vodio državu ako bi imao apsolutnu vlast, dok su paralelno formirane brojne političke opcije koje predstavljaju takozvanu „Vučićevu opoziciju“, sa veoma zabrinjavajućim političkim programima.

 „Nasilje je iz Skupštine prešlo na ulice, imali smo nasilnike koji su palili baklje po krovovima zgrada i upadali ljudima u stanove, što je zabrinjavajuća realnost, naročito ako se uzme u obzir činjenica da brojni desničarski pokreti veoma agresivne politike izlaze na izbore, pa bi ostanak kod kuće od strane građanskih i demokratskih opcija mogao dodatno da pogorša stanje u društvu“, istakao je Albahari nakon sastanka sa evroparlamentarcima. 

Stanje u medijima i slobode medija bile su takođe predmet sastanka. Ovom prilikom PSG je istakao da osim minimalnog broja poziva na televizije sa nacionalnim frekvencijama u samom finišu kampanje, „otvaranje RTS-a i jednaki tretman za sve aktere“, se nije dogodio, ali da je rizik prepuštanja apsolutne vlasti režimu preveliki jer može da izazove drastične posledice po Srbiju. 

PSG ovom prilikom podseća javnost da nakon izbora počinje proces praćenja rada Narodne Skupštine od strane Evropskog parlamenta, koji će rad srpskog parlamenta nadgledati i preduzimati mere u cilju vraćanja demokratije u Skupštinu Srbije. „Ovaj period nakon izbora će biti veoma važan za politički život Srbije, i zbog toga je ključno da prava opozicija bude u sastavu ovog Parlamenta, kako bi postojali uzbunjivači koji će prijavljivati neregularnosti u radu režimskih poslanika i njihove fabrikovane opozicije. Takođe, ovo je period u kom PSG planira da se izbori za realno i dugoročno poboljšanje izbornih uslova, ukoliko nam građani na predstojećim izborima ukažu povorenje“. Zaključio je Natan Albahari.