Pokret slobodnih građana ocenjuje da su porazni podaci o prosečnoj neto zaradi koja prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi 49.226 dinara (417 evra) u junu, dok je posebno zabrinjavajuć podatak da polovina zaposlenih prima platu manju od 38.500 dinara (326 evra). 

Prosečna plata nominalno je porasla  5.3 odsto, a realno 2.9 u odnosu na jun prošle godine, ovim tempom, ne da do kraja godine nećemo imati platu u iznosu od 500 evra kako nam lažno obećavaju, već će ona juna 2019. iznositi tek 441 evro.

Građanski blok 381 čiji je PSG član zalagaće se za ulaganje u dobro obrazovanje, stvaranje tržišta obrazovane, a ne jeftine radne snage, za podsticanje preduzetništva,  a ne subvencionisanje  investitora  zarad otvaranja kratkoročnih, niskokvalifikovaih i slabo plaćenih radnih mesta.

S druge strane javni dug Srbije porastao je za 1.4 milijardi evra u toku ove godine, sa 22.9 milijardi evra (57.2 odsto BDP) koliko je iznosio u januaru 2018. na 24.3 milijardi evra na kraju jula 2018. prema podacima Uprave za javni dug. Bez obzira što nas vlasti ubeđuju da nam ide nikad bolje, podaci koje iznose relevantne institucije ih svakodnevno demantuju.

Nesumnjivo je da naprednjačka vlast obmanjuje građane koji sve teže žive i masovno odlaze iz zemlje zbog plate koja nije dovoljna ni da se preživi dok dodatno zadužuju zemlju za svoje megalomanske projekte kao što su fontane, jelke, nacionalni stadioni i jarboli.