Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Pokreta slobodnih građana traži od države da se prava LGBTI osoba poštuju svakog dana i suštinski.

Kao što osobe manjinskih seksualnih orijentacija imaju iste obaveze prema državi kao i ostali građani, tako država mora da im garantuje odsustvo diskriminacije i sva druga prava i slobode tako da ni po čemu ne budu uskraćeni u odnosu na druge. To zahteva borbu protiv predrasuda kada i gde je najteže, a ne samo omogućavanje izlaska na ulicu jednom ili dva puta godišnje. 

Na žalost, sadašnja vlast ne radi ništa sem što eksponira predsednicu Vlade kao zamenu za stvarne i sistemske mere izgradnje normalnog okruženja za SVE osobe iz LGBTI zajednice. 

LGBTI osobe u našoj državi često nisu u mogućnosti da steknu adekvatan pravni status od čega im zavise brojna prava kao što je dobijanje ličnih dokumenata, mogućnost zaposlenja, otvaranja računa u banci, ostvarivanje zdravstvene zaštite, ali i prava koja proističu iz ozvaničenja zajednice života. 

Pokret slobodnih građana smatra da svako ima pravo na ozvaničenje zajednice života, a time i priznavanje prava na sticanje zajedničke imovine, mogućnost nasleđivanja partnera, kao i posećivanja partnera koji se nalazi u bolnici, zatvoru ili drugoj ustanovi. 

Zbog svega navedenog, Pokret slobodnih građana i Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost snažno stoje i podržavaju građane Srbije koji se bore za mogućnost jednakog ostvarivanja sopstvenih prava i to kako danas, tako i svaki dan. Učestvujemo u Paradi ponosa i zajedno se borimo za sva naša prava!