Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Pokreta slobodnih građana podržava kampanju Samostalnog sindikata građevinarstva protiv diskriminacije žena u Srbiji i za zaštitu prava Danke Simić, koja je sa mesta laboranta prebačena na mesto fizičkog radnika koji ručno prebacuje kamen u kamenolomu Ravnaja kod Malog Zvornika. 

Članovi odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost i Odbornice u Skupštini grada Beograda PSG će u subotu 14. aprila od 10 do 12 časova ispred Starog Merkatora na Novom Beogradu javno podržati proglas Samostalnog sindikata građevinarstva i pozivaju sve da im se pridruže. 

Danka Simić je degradirana jer je njen suprug bio predsednik sindikata, ali inspekcija rada nije pronašla u tome ništa sporno, dok je Poverenica za rodnu ravnopravnost 21. marta objavila mišljenje da je ona  diskriminisana i naložila da se primene sve mere kako bi se diskriminacija otklonila. 

Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost PSG će pratiti da li je kompanija Ravnaja sprovela mere Poverenice za ravnopravnost u predviđenom roku od 30 dana. 

Internacionala radnika u građevinarstvu i šumarstvu (BWI) takođe je podržala kampanju Samostalnog sindikata građevinarstva i pozvala „Da se svi oblici diskriminacije žena u Srbiji ukinu“, za šta se zalaže i Pokret slobodnih građana