Pokret slobodnih građana se pridružuje Antifašističkom proglasu koji izdaju Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub i Zelena mreža Vojvodine. Proglas će biti predstavljen večeras, 25. januara 2018, na obeležavanju godišnjice Nezavisnog društva Vojvodine, u Medija centru Vojvodine.

Borba protiv fašizma, ekstremnog nacionalizma, diskriminacije i drugih oblika širenja mržnje i nasilja predstavljaju osnovne vrednosti na kojima počiva Pokret slobodnih građana. Otpor opštoj fašizaciji društva je obaveza svih, a naročito onih država koje su se kroz istoriju suočavale sa pogubnim posledicama fašizma i drugih oblika autoritarne i diskriminatorske vlasti.

Atmosfera društvenog konflikta u kojoj se neistomišljenici i politički protivnici proglašavaju izdajnicima doprinosi tome da se nasilje smatra legitimnim sredstvom, a oponenti represivnog režima legitimnom metom napada. Meta napada su najpre politički protivnici i novinari, ali i svi slobodni građani koji žele da žive u zemlji demokratije, jednakosti, pravičnosti i tolerancije.

PSG će  uvek podržati ovakve i slične inicijative i nastojati da svojim delovanjem pomogne u širenju atmosfere tolerancije, mira, stabilnosti, saživota i  prijateljskog odnosa sa susednim zemljama. Borba protiv svih oblika fašizma mora biti beskompromisna i predstavlja obavezu svih odgovornih političkih i društvenih organizacija.

 


ANTIFAŠISTIČKI PROGLAS

 

Mi, antifašisti i antifašistkinje okupljeni danas u Novom Sadu, pozivamo naše drugove i drugarice, sve slobodoumne ljude, građane i građanke Srbije, da nam se priduže u otporu novom talasu fašizacije Srbije, širenju nacionalne, verske i rasne mržnje, ispoljavanju verbalnog, fizičkog i svakog drugog nasilja prema onima koji su duge nacije, vere, boje kože, političkog opredeljenja, seksualnog ili rodnog identiteta, prema onima koji drugačije misle, a posebno prema onima koji se usuđuju da to svoje mišljenje i javno izgovore.

Institucije Republike Srbije i njeni predstavnici danas zatvaraju oči i uzmiču pred neofašizmom, desnim ekstremizmom, klerikalizomom i nasiljem koje raste i širi se iz tih mračnih ideologija, a političke elite otvoreno i javno podržavaju njihove organizacije i grupe, opravdavaju govor mržnje i nasilje.

Ekstremno desnim grupama danas je u Srbiji dozvoljeno da osnivaju i registruju organizacije sa „patriotskim“ predznakom čiji je navodni zadatak „očuvanje nacionalnog identiteta i tradicije srpskog naroda“, a istinska uloga sasvim druga. Širom se otvaraju vrata za njihovo političko delovanje, učešće na izborima, ulazak u Parlament i izvršnu vlast.

Ono što ne sme da nas zavara - današnja ekstremna desnica, po pravilu, nije protiv političkog sistema. Ona zagovara niži nivo ljudskih i građanskih prava, čvrstu ruku, autoritarnu i represivnu državu.

Svedoci smo da u ambijentu straha, ucena i pretnji, nasilje u Srbiji kulminira. Sa blaćenja i satanizacije neistomišljenika prešlo se na njihov progon i likvidaciju. Na meti su: politički protivnici, novinari koji istražuju pojave u društvu i kritikuju, mirovne i feminističke organizacije i grupe, slobodoumni pojedinci i pojedinke - svi oni koji se zalažu za demokratičnije i egalitarnije društvo. Za atmosferu straha, odsustvo slobode govora i istinskog dijaloga u društvu, najodgovornijom smatramo vlast koju personifikuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Rat u zemljama bivše Jugoslavije iznedrio je autoritatne režime, isključive prema manjinama, nasilne prema „nepoželjnima“ i političkoj opoziciji. Svi režimi devedesetih na prostoru bivše države, uključivali su ekstremno desne elemente u svoje politike. Otuda su u Srbiji aktivnosti uličnog nacizma, antimanjinski, homofobno i antilevičarski orijentisanog, prisutni i danas. Decenijama u Srbiji neometano deluju, transformišu se i jačaju organizacije i grupe povezane sa „bratskim“ ekstremnim organizacijama i pokretima u Evropi. Konačno, one danas, pred našim očima, postaju deo vlasti.

Mi, antifašisti i antifašistkinje svesni smo činjenice da se u državi u kojoj politička elita pokazuju netrpeljivost prema različitosti, u kojoj se nekažnjeno širi mržnja prema čitavim narodima i društvanim grupama, u kojoj Crkva rasiste proglašava za svece, sudovi rehabilituju zločince iz Drugog svetskog rata, a institucije i njeni najistaknutiji predstavnici promovišu Haške osuđenike, građani moraju dići svoj glas.

Pozivamo na građansko samoorganizovanje i otpor fašizaciji društva!

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

 

Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez,

Vojvođanski klub i Zelena mreža Vojvodine


 

U Novom Sadu, 25. januara 2018.