Pokret slobodnih građana oštro osuđuje predizborno razbacivanje novcem građana povodom predizbornog polaganja kamena temeljca za švajcarsku fabriku čokolade u Novom Sadu kojoj je poklonjeno 12 miliona evra.

Kompanija Beri Kalebo (Barry Callebaut) nije najveći proizvođač čokolade na svetu kako je to rečeno tokom predizbornog mitinga – polaganja kamena temeljca (nije ni među prvih deset) ali je velika i bogata kompanija tržišne kapitalizacije od oko dve milijarde dolara. Subvencionisati takvu kompaniju sa 12 miliona evra, uz opravdanje da će se otvoriti sto radnih mesta i koristiti isključivo domaće sirovine (srpski kakao?), je  do sada neviđena glupost. Tako ozbiljnoj kompaniji ovakav poklon siromašne Srbije nije potreban, dovoljno bi bilo da se režim bavio stvaranjem dobrih uslova poslovanja i smanjenjem korupcije.

PSG se zalaže za pomoć domaćoj privredi i stvaranje poslovnog okruženja  u kojem će se odvijati pravična tržišna utakmica. Ovako, režim uzima novac od nekoliko većih i brojnih manji srpskih proizvođača  čokolade koji plaćaju poreze i druge dažbine i taj novac  poklanja bogatim svetskim kompanijama. Nismo protiv otvaranja novih radnih mesta i stranih investicija nego želimo da već jednom dođe kraj nestručnosti, bahatosti i korupciji. 

Dušan Dobromirov,
predsednik Odbora za ekonomiju