Pokret slobodnih građana osuđuje dolazak ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, u najavljenu posetu Srbiji 7. juna. Neprihvatljivo je da tokom vojne agresije te države na teritoriju Ukrajine ministar Lavrov bude svečano dočekan u Beogradu, jer se na taj način Srbija postavlja kao jedina država u Evropi, pored Belorusije, u kojima se ruski zvaničnici ugošćavaju sa počastima.

Imajući u vidu deklarativnu podršku  teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iznesen stav o neprihvatljivosti njegovog vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički protivrečne poruke prema međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvesnost kod građana Srbije.

Planirana poseta ne može ni na koji način da pozitivno utiče na položaj Srbije, naprotiv, ukoliko se ona realizuje pozicija naše države će biti dodatno zakomplikovana i teža nego do sada. Iz tog razloga jedini razuman potez bio bi otkazivanje ove posete sve do okončanja ratnih dejstava u Ukrajini ili makar do započianjanja zvaničnih mirovnih pregovora.

Verujemo da Srbija treba da doprinosi stvaranju uslova za obustavu rata i pronalaženje mirnog rešenja aktuelnog sukoba. Nažalost, Lavrovljeva poseta u ovakvim okolnostima ne doprinosi tom cilju, a sasvim izvesno šteti Srbiji i njenim građanima.