Pokret slobodnih građana osuđuje pretnje koje su upućene Kući ljudskih prava i demokratije i Centru za kulturnu dekontaminaciju i poručuje da je nedopustivo da država i ovog puta ostane bez odgovora na govor mržnje koji kao najjači argument u kampanji koriste aktivisti pokreta „Zavetnici“.

Kontinuirani napadi, pozivi na linč i etiketiranje pojedinaca i organizacija kao sluge stranih interesa, predstavljaju najgori oblik pritiska na neistomišljenike i pokušaj da se apsolutnom i nasilnom cenzurom učvrsti autokratska vladavina jedne stranke. Podsećamo javnost da ovo nije prvi put da su predstavnici nevladinog sektora meta najprljavije kampanje koja može dovesti do tragičnih posledica.

U razvijenim demokratskim zemljama, nevladin sektor je jedan od najvažnijih kontrolnih mehanizama izvršne vlasti. Vlast koja dozvoljava da pripadnici ne samo nevladinog sektora, već i medija i drugih institucija budu konstantno označavani kao mete, nesumnjivo teži diktaturi. 

Umesto podsticanja kulture dijaloga i konstruktivnog rešavanja problema, vlast podstiče govor mržnje, pretnje, nasilje, kič, šund, lažna obećanja i lažni patriotizam. PSG garantuje da će po preuzimanju odgovornosti za upravljanje državom osloboditi društvo konflikta u koji ga vlast neprestano gura i da će stvoriti atmosferu u kojoj se različitosti poštuju, a ne kažnjavaju.