Pokret slobodnih građana osuđuje napade na aktivistkinju Aidu Ćorović koji su se dogodili u prethodnih nekoliko dana i poziva ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguje, pronađe napadače i učini sve da zaštiti svakoga ko je žrtva ekstremista u Srbiji.

Ovi napadi direktno su povezani sa slučajem uklanjanja grafita osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću sa zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu, gde je policija umesto da spreči obnavlanje murala, privodila one koji su pokušali da ga uklone.

Smatramo da je Srpska napredna stranka svojom politikom zaštite i relativizacije ratnih zločina doprinela podizanju tenzija u Srbiji, što je dovelo do toga da se desničarske ekstremističke grupe osećaju zaštićenim i slobodnim da sprovode nasilje nad svima koji se protive ratnoj retorici i mržnji prema drugim nacijama.

Ustav i zakoni Srbije jasno kažu da je zabranjeno i kažnjivo raspirivati nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost, ali su njeni organi sprečeni da to sprovode, jer bi tada prvi na udaru bili ljudi iz vrha države i Srpske napredne stranke, pa i sam ministar policije Aleksandar Vulin.