Pokret slobodnih građana osuđuje napad na zgradu Jevrejskog groblja u Beogradu i zahteva hitnu osuđujuću reakciju države kao i pronalaženje i procesuiranje onih koji su ovo gnusno delo učinili. Ovaj događaj antisemitski je čin kakav Beograd ne pamti, uz sve češće iscrtavanje antisemitskih grafita u gradovima Srbije, naročito u Novom Sadu, što takođe nikada nije procesuirano.

Otvorena pojava antijevrejskog raspoloženja, ali i ekstremnog nacionalizma i netolerancije prema svakome ko nije Srbin povezane su sa političkom klimom koja se razvija u prethodnih deset godina,koja se zasniva na lažnoj toleranciji prema svemu što se ne uklapa u proklamovani “srpski svet”.

Ovaj vandalski čin, zajedno sa raznim drugim izlivima mržnje prema drugim narodima u regionu, predstavlja siguran znak da naprednjačka vlast stvara društvo zasnovano na podelama, mržnji i sukobima.

Poručujemo Jevrejskoj zajednici u Srbiji da je Pokret slobodnih građana njihova sigurna kuća i da ćemo se zajedno boriti da se u naše društvo vrate građanske vrednosti koje ova vlast uporno pokušava da trajno ukloni.