Pokret slobodnih građana osuđuje hapšenje Srba u Gnjilanu, kao najnoviji u nizu režiranih incidenata između koalicionih partnera Vučića i Haradinaja, i podseća da nedemokratske vlasti u Prištini i Beogradu ne mogu i neće da dođu do demokratskog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

 

„Najnoviji incident je samo još jedan napor, ovaj put posebno vlasti u Prištini, da spreče miran razvoj pregovora i održe se na vlasti iskorišćavajući strah od konflikta koji sami podgrevaju. Reakciju Marka Đurića u ime Aleksandra Vučića više niko ozbiljan ne uzima za ozbiljno. I jedni i drugi brutalno žrtvuju interese ljudi – vlast iz Beograda ponovo nagovara Srbe da daju otkaz u prištinskim institucijama (da bi ih posle, kao u ranijim sličnim slučajevima, ostavila na cedilu), a Priština hapsi ljude iz političkih razloga. S takvim vlastima sreće za obične ljude nema", stav je predsednika Pokreta Saše Jankovića.

 

Pokret ponavlja da samo slobodno izabrane demokratske vlasti mogu da dođu do održivog rešenja koje kao prvenstveni cilj mora da ima normalan život ljudi, koje god da su etničke pripadnosti, te demokratski i ekonomski razvoj celog regiona.