Pokret slobodnih građana osuđuje govor mržnje Zorana Ćirjakovića, novinara, predavača na FMK, koji je proganjao i javno vređao Jovanu Gligorijević, pomoćnicu glavnog urednika nedeljnika „Vreme“, Adrianu Zaharijević, višu naučnu saradnicu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Snežanu Čongradin, novinarku lista “Danas”, Jelenu Lalatović, aktivistkinju i profesorku jezika i književnosti, Isidoru Petrović, aktivistkinju Ne da(vi)mo Beograd i Dubravku Stojanović, redovnu profesorku Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje su o ovome alarmirale javnost.

Svedoci smo talasa govora mržnje na društvenim mrežama, usmerenog ka ženama, naročito novinarkama. PSG smatra ovaj trend opasnim i ističe da država mora da zaštiti žene od ovog i svih drugih vidova nasilja.

Takođe, ovde želimo da ukažemo na teške oblike uznemiravanja, kojih smo svedoci svakodnevno, u vidu pretnji nasiljem i kontinuiranog proganjanja žena, na koje suviše često institucije ostaju gluve i slepe.  Država koja ne može da izađe na kraj čak ni sa ovakvim slučajevima kapitulira pred svojim građanima svakodnevno, i taj trend nemoći pred nasiljem se mora i može zaustaviti ukoliko postoji volja za to.

Žene koje je ugrozio Zoran Ćirjaković su podnele tužbu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, a Pokret slobodnih građana će pratiti dokle se stiglo sa procesuiranjem u ovom slučaju i o tome izveštavati javnost.