Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuje deportovanje azilanta Ahmeda Džafara Mohamed Alija u rodni Bahrein, gde postoji velika i realna opasnost da će biti izložen mučenju i torturi samo zbog svog političkog aktivizma. Evropski sud za ljudska prava apelovao je na srpsku vlast da Džafara nikako ne isporučuje pre 25. januara, ali uprkos tome on je bez objašnjenja predat direktno bahreinskim vlastima.

Ovaj slučaj predstavlja direktno kršenje Konvencije o ljudskim pravima čime se Srbija ponovo svrstava u društvo autokratskih zemalja te samo od istih i dobija pohvale. Još uvek ne znamo koje će pravne posledice po Srbiju biti ali ono što je sigurno je da je ovim naš put ka Evropi dodatno otežan, dok bliski odnosi sa Bahreinom nemaju nikakvu korist za svakodnevni zivot u Srbiji!

Zaključak ove nelogične odluke može biti samo da je doneta u okviru neke transakcije poput novca, nekretnina ili uticaja od koje će sigurno uživati funkcioneri Srpske napredne stranke.

Svaka država ima pravo da kontroliše ulazak, boravak i proterivanje sa svoje teritorije. Međutim, to pravo nije apsolutno! Evropski sud za ljudska prava je po ovom pitanju jasan: Niko nikada ne sme biti vraćen u zemlju u kojoj mu preti nečovečno postupanje, uskraćivanje prava na slobodu, mučenje, bezuslovni doživotni zatvor bez prava na pravično suđenje, smrt itd.

Džafar je u novembru uhapšen u Beogradu na osnovu crvenog obaveštenja izdatog 2015. godine na zahtev Bahreina. Prethodno je tražio azil u Srbiji strahujući da će biti mučen po povratku i o tome obavestio i Sud.

48-godišnji Džafar je 2013. godine u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih terorističkih aktivnosti. Grupe za ljudska prava iz celog sveta optužile su vlasti Bahreina da koriste lažne optužbe protiv antivladinih demonstranata kako bi suzbile neslaganje nakon masovnih protesta koji su zahvatili Bahrein 2011. godine. Izvestioci Ujedinjenih nacija utvrdili su da su presude Džafru donete na osnovu lažnih svedočenja i priznanja do kojeg su došli brutalnim mučenjem.

Zašto je Srbija išla kontra odluke Evropskog suda? Kako je ova odluka u interesu naše zemlje? Zašto je čovek koji je zbog političkog aktivizma iz rodne zemlje pobegao od diktatora i za to dobio podršku Suda u Strazburu sada vraćen u istu? Zbog čega je Srbija ta koja je nedužnom čoveku možda potpisala smrtnu presudu?