Učešće srpskih vojnih snaga na zajedničkoj vojnoj vežbi vojski Belorusije, Rusije i Srbije dokaz su neiskrene, lutajuće i nepromišljene spoljne politike koju vodi Srpska napredna stranka.

Ovakav potez jasan je dokaz neiskrenosti vlasti prilikom potpisivanja Deklaracije o predsedničkim izborima u Belorusiji kojom je Evropska unija nedvosmisleno osudila diktatorski i nedemokratski režim Aleksandra Lukašenka. Takođe, na ovaj način baca se senka na nedavno potpisani sporazum u Vašingtonu koji je trebalo da predstavlja trajno i strateško opredeljivanje spoljnopolitičkog kursa Srbije i raskid sa višedecenijskom praksom sedenja na više stolica.

Očigledno je da populistički pokušaji animiranja nacionlistički opredeljenog biračkog tela i lična impresioniranost Aleksandra Vučića autokratskim liderima odnosi prevagu nad državnim interesima Republike Srbije prilikom donošenja  strateških odluka i opredeljivanja kakvom sistemu vrednosti Srbija treba da teži.

Pokret slobodnih građana veruje da je Srbiji mesto među državama zapada, pre svega Evropske unije, koje neguju vrednosti demokratije, pluralizma i tolerancije, umesto jačanja vojnih saveza sa nedemokratski uređenim državama, zbog čega zahtevamo hitno povlačenje vojske Srbije sa vojnih vežbi u Belorusiji.