PSG zahteva od Vlade  Republike Srbije da hitno interveniše u skladu sa svojim nadležnostima i zaštiti potrošače naftnih derivata, prvenstveno poljoprivrednike, od neprimereno visokih cena naftnih derivata i omogući snabdevanje po tržišnim cenama.

Cena sirove nafte na svetskoj berzi je ispod 20 dolara po barelu, što znači da bi cena dizela trebala da je ispod 115 dinara po litru računajući i akcizu koja je u Srbiji među najvišima. U regionu je sada dizel moguće kupiti i za 70 dinara.

Neshvatljivo je da Naftna industrija Srbije koja eksploatiše Vojvođanska naftna polja, uz nisku rudnu rentu, ne spušta adekvatno cene naftnih derivata, kada cena sirove nafte na svetskim berzama pada, ali zato su uvek spremni za podizanje cena u suprotnoj situaciji.

Oni samostalno formiraju veleprodajne i maloprodajne cene naftnih derivata, dok ih ostali učesnici samo prate, jer je većina zavisna od njih u lancu snabdevanja koji je kontrolisan. Članovi Upravnog odbora sa srpske strane nisu stručnjaci koji bi pregovarali profesionalno i u interesu svojih građana, već stranački poslušnici koji gledaju samo svoje lične interese i interese stranke kojoj pripadaju.

Tržište  naftnih derivata u Srbiji je zloupotrebljeno, i zato predlažemo da Vlada vrati na snagu Uredbu o utvrđivanju maksimalnih cena naftnih derivata, do stabilizacije i normalizacije tržišta kao sto rade zemlje poput Hrvatske, Slovenije, Austrije, Crne Gore...

Odbor za energetiku Pokreta slobodnih građana