Pokret slobodnih građana čestita Svetski dan slobode medija svim medijskim radnicima.

Tokom proteklih godinu dana zabeležen je veliki broj napada na medije i novinare. Organizovane su orkestrirane kampanje protiv novinara koji su se usudili da postave pitanja koja vladajućoj strukturi ne idu u korist.

Ovim povodom želimo da skrenemo pažnju da, bez obzira na obećanja, drzava nije uradila apsolutno ništa da rasvetli pretnje smrću novinarima koja su se dešavala godinama iza nas. Sem usmenih pretnji mediji i novinari se svakodnevno susreću sa pretnjama na društvenim mrežama. Stanje medijskih sloboda najbolje ocrtava stanje jednog društva, sudeći po odnosu države prema slobodnoj reči i objektivnom medijskom izveštavanju, te dolazimo do zaključka da je društvo ozbiljno ranjeno.

Poseban izazov koji stoji pred novinarskom profesijom je da se odvoje profesionalci od propagandista, da se na taj način sačuva čast novinarskog posla. Oni koji poslušno postavljaju isključivo ona pitanja koja savršeno odgovaraju predstavnicima vlasti, a ne libe se ni toga da one prave novinare, one koji se bore za istinu izlože javnom linču - proglase ih izdajnicima i plaćenicima.

U jeku pandemije i gladi za pravim i tačnim informacijama, dočekali smo i konferencije za medije, bez predstavnika medija. U roku od samo nekoliko dana doneta je, pa ekspresno povučena uredba Vlade kojom je potpuno bilo centralizovano pružanje informacija o koronavurusu. Premijerka je tu uredbu nazvala svojom glupošću i greškom. Možda, baš tim rečima možemo opisati i odnos države prema medijima. Nema slobodnih građana bez slobodnih medija!