Foto: 021.rs

Pokret slobodnih građana Novi Sad povodom najnovijih informacija u vezi hakerskih napada na kompjutere i servere JKP Informatika i gradske uprave i odbijanja da se plati otkup, smatra da je gradonačelnik Miloš Vučević dužan da nama i svim građanima Novog Sada odgovori na sledeća pitanja:

Kako je moguće da sistemi gradske uprave budu izloženi „spoljnim" uticajima i pristupima?

Koja firma je dobila tender za održavanje sistema gradske uprave, i da li je zadovoljila kriterijume o bezbednosti podataka građana Novog Sada prilikom preuzimanja posla?

Ko će biti odgovoran za ovu situaciju?

Na koji način su hakeri kontaktirali Vas i tražili otkup, da li je slučaj prijavljen nadležnim ustanovama?

Da li ste svesni štete koja je napravljena ovim napadom, s obzirom da se radi ne samo o podacima sa servera JKP Informatika, nego i sa podacima gradskih uprava i da svi podaci mogu biti kompromitovani?

Ovo je samo deo pitanja za gradonačelnika i njegove saradnike, bez tehničkog pristupa celoj situaciji. Gradska uprava, kao srce grada, je takođe čuvar svih podataka građana, i odgovorna lica uključujući i Miloša Vučevića su bila dužna da  vode računa o tako bitnim informacijama svih nas. Dozvoliti da se na ovakav način kompromituje svaki stanovnik Novog Sada je dokaz da su nemarnost i neprofesionalnost postali pravilo, a ne incident u funkcionisanju grada.

Koliko i šta je preuzeto sa servera gradske uprave ne znamo, i ne verujemo da ćemo ikada i saznati, jer, ako je postojao napad ove vrste i ako je upad bio u baze podataka, tako isto možemo reći i da su svi podaci sa servera preuzeti, i pitanje je samo na koji način će se iskoristiti.

A dok, sa tehničke strane, način na koji je izvršen „upad" u mrežu je za bilo kog sistemskog administratora nepojmljiv. Povezati sve računare gradske uprave na jednu mrežu, gde preko mejla šalterskog radnika se može ugroziti ceo sistem je nedopustivo za sisteme firmi koje imaju više od pet zaposlenih, a kamoli za jednu tako ozbiljnu mrežu kao što je gradska uprava Novog Sada.

I zato zahtevamo od gradonačelnika Miloša Vučevića da odgovori na postavljena pitanja i preuzme odgovornost za ovu skandaloznu situaciju koja je nedopustiva u 21. veku, gde informacija, lični podatak, nije samo jedna tabela u bazi, nego mnogo više od toga, i gde zavisno od podataka koji su bili na serverima, može biti ugrožen svaki građanin Novog Sada.

Pokret slobodnih građana Novi Sad