Zahvaljujući decenijskoj vlasti SNS-a koja ne bira sredstva i retoriku zarad ostvarivanja sopstvenih ciljeva, danas je Novi Sad postao sinonim za relativizaciju i zamagiljvanje granica između dobrog i lošeg.

Posledice politike SNS su se mogle videti i prilikom školske priredbe u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ u Novom Sadu, gde učenici proslavljaju kraj škole uz ratnohuškaču pesmu iz najtamnijeg vremena naše istorije. Pokret slobodnih građana smatra da Novi Sad treba da bude grad inkluzije, a inkluzija se upravo gradi kroz obrazovni sistem. To što se desilo u osnovnoj školi „Vasa Stajić“ je samo posledica razaranja obrazovnog sistema kako u Novom Sadu tako i u celoj Republici Srbiji. Deca i roditelji su postali neosetljivi na potrebe manjinskih grupa, dok prosvetni radnici nemaju motiva da se pozabave sistemom vrednosti naših najmlađih. Zato pozivamo najodgovorniju osobu u gradu za obrazovanje, gradsku sekretarku Dinu Vučinić, da Novosađankama i Novosađanima izloži plan kako će ovakve incidente, kojih je u gradu sve više, iskoreniti. Ako to nije u stanju, predlažemo da se skloni sa mesta jer očigledno nije dorasla svom zadatku.

Spomenik žrtvama 1944/45. koji vlast SNS-a na vrhu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem svesrdno podržava, apsolutno ne donosi pomirenju među današnjim građankama i građanima Novog Sada i Vojvodine, već služi da sve strane koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu izjednači, bez obzira da li su bili na pravoj ili pogrešnoj strani istorije. Jedini cilj ovog spomenika, pored toga da se kolaboracionisti prikažu kao žrtve, jeste da se zamaskira loše stanje u gradskoj kasi usled čega se stopiraju različiti projekti koji su od velike važnosti za građane, poput izgradnje vrtića na Grbavici, izgradnja škole na Jugovićevu i dogradnja osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Futogu. Pokret slobodnih građana smatra da je ulaganje u obrazovanje najmlađih Novosađanki i Novosađana bitnije od stvaranja razdora među građanima, a sve zarad ispunjenja hirova male grupe koja želi da svoje simpatije prema kolaboracionistima opravda.

Građanke i građani Novog Sada zaslužuju ideje i projekte koji su okrenuti budućnosti i spajanju, a ne konstantnom otvaranju starih rana zarad dnevnopolitičkih potreba. Pokret slobodnih građana smatra da svi današnji građani Novog Sada ne treba da nose bilo kakav teret istorije, bez obzira koliko on bio težak. Nas ne zanima šta je bio nečiji deda, već je nam je stalo da deca građana Novog Sada žive život dostojan Evropske prestonice kulture.