FOTO: RADIO 021

Pokret slobodnih građana Novi Sad smatra da su današnje scene sukoba građana sa policijom i obezbeđenjem u kome je nedvosmisleno prekoračena sila nisu ono što treba da bude slika našeg grada niti način na koji se donose odluke, koje bi trebalo da budu u interesu svih građana. Odbornici vlasti nisu uvažili ni jedan od više hiljada predloga izmene Glavnog urbanističkog plana, već su se povinovali interesima investitora što je dovelo do opravdanog besa građana i aktivista.

Vladajuća garnitura, usled nemogućnosti da argumentima brani upravo izglasan Glavni urbanistički plan Novog Sada, fingirala je ceo proces usvajanja GUP-a i iz njega isključila sve one koji su podnosili smislene argumente protiv ovakvog GUP-a, pre svega praveći se gluva na zamerke stručnih udruženja. Današnje sakrivanje gradskih odbornika, na čelu sa gradonačelnikom, iza policijskog kordona je samo posledica politike koja je isključiva i koja ne trpi kritike.

Novi Sad je mesto gde je pendrek postao glavni argument za donošenje Glavnog urbanističkog plana, dokumenta koji će da odredi budućnost grada u narednih deset godina. Novi Sad je grad u kojem se nezaustavljivo povećava urbana naseljenost dok gradska infrastruktura taj rast ne prati. Novi Sad je postao grad u kojem odlučuju oni koji se, umesto znanjem i profesinalnošću, hvale kvadraturom i veličinom bankovnog računa.

Pokret slobodnih građana Novog Sada poziva na nastavak borbe protiv uništavanja urbanizma u našem gradu koji nameće gradska vlast i smatra da Novi Sad može da napreduje samo ukoliko se u obzir uzmu stavovi svih građana a posebno struke, koja je bila isključena iz procesa donošenja GUP-a. Zato pozivamo gradonačelnika da poteže argumente, a ne pendrek!