Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, Pokret slobodnih građana Novi Sad sa dužnim poštovanjem se seća i odaje počast svim žrtvama fašizma u našem gradu kao i svim borcima koji su tokom najvećeg ratnog sukoba u istoriji dali svoje živote za slobodu.

Pokret slobodnih građana baštini tradiciju antifašizma i uvek i bespoštedno će se boriti protiv svih savremenih oblika najmračnije ideologije u istoriji čovečanstva i svih opskurnih neofašističkih i neonacističkih organizacija koje postoje i egzistiraju u Novom Sadu i Vojvodini. Njihova egzistencija ne bi bila moguća bez prećutne podrške režima Aleksandra Vučića, čoveka koji je sa Vojislavom Šešeljem početkom devedesetih godina pravio sendviče za naše sugrađane mađarske nacionalnosti, zastrašivao i proterivao Hrvate, i koji je u svoju mračnu političku biografiju upisao i onu po zlu čuvenu rečenicu izgovorenu tokom rata u Bosni i Hercegovini: "Za jednog ubijenog Srbina, ubićemo sto muslimana".

Negujući kulturu sećanja, Pokret slobodnih građana nikada neće dozvoliti relativizaciju zločina, rehabilitaciju zločinaca i ratnih huškača, odnosno reviziju istorije, kako one vezane za Drugi svetski rat, tako i one koja se odnosi na poslednju deceniju prošlog veka i ratove na prostoru SFRJ.

 

Pokret slobodnih građana,

Povereništvo Novi Sad