Pokret slobodnih građana Niš poziva Grad Niš i Ministarstvo kulture da hitno reaguju na najavu seljenja festivala Nišvil iz Niša i Srbije i obezbede sredstva za funkcionisanje ovog najvažnijeg kulturnog događaja u našem gradu koji svake godine dovede preko sto hiljada posetilaca i koji je svrstan među 10 najznačajnijih džez festivala na svetu.

Upravo se završio 28. Internacionalni džez festival Nišvil koji je i ovoga puta, samo zahvaljujući nesebičnom angažovanju ljudi koji već godinama unazad uspevaju da organizuju festival, i pored svojevrsnog „bojkota“ i  „podmetanja klipova u točkove“ ne samo od strane Ministarstva kulture, već i od same gradske vlasti u Nišu. Nepojmljivo je da se svake godine sve manje sredstava iz budžeta republike i grada izdvaja za ovaj festival, da gradska vlast nikako ne uspeva da prepozna ono što vredi, ono što jeste najveći događaj u oblasti kulture u regionu, a da sve više para odvaja za prekobrojno zaposlene u javnoj upravi. Kao da namerno teraju Nišvil iz Niša, odnosno iz Srbije.

Kultura u Nišu sve više devalavira, što bi rekli umetnici koji su učestvovali na ovogodišnjem festivalu, „kao dinar devedesetih“, kada je na vlasti bila ista koalicija koja i sada devalvira sve što vredi. Stoga je neophodno da se blagovremeno prikupe podaci o potrebnim sredstvima za organizaciju ovog i drugih programa u oblasti kulture, kako bi se u budžetu za narednu godinu planirala adekvatna sredstva. Takođe, gradska vlast bi trebala da svojim autoritetom (koji izgleda nažalost da uopšte i nema) kod nadležnih republičkih organa obezbedi više sredstava i za Nišvil ali i za Filmske susrete i druge kulturno umetničke manifestacije, koje zaista treba da budu KULTURNO-UMETNIČKE. Ružno je i veoma ponižavajuće da se u javnost iznose podaci o navodnom nenamenskom trošenju sredstava a da za to nema dokaza. Na taj način se stvara vrlo štetna i nepotrebna slika o festivalu i ljudima koji rade u organizaciji. Opšte je poznato da aktuelna vlast lažima uništava sve što vredi, ali bi bar od Nišvila trebala da se suzdrži.

Gradsko rukovodstvo treba da obezbedi ne samo finansijska sredstva već i sve ostale neophodne uslove da Nišvil živi tokom cele godine a ne da opstruišu rad Nišvil muzeja. Sredstva koja su ove godine bez ikakvih razloga smanjena Nišvilu ulupana su u mnogo beznačajnije stvari koje ni na koji način ne mogu da doprinesu razvoju našeg grada. 

Teško da će ijedna druga vlast u istoriji Niša uspeti da nadmaši aktuelnu u neznanju, nestručnosti, bahatosti i enormnom bogaćenju pojedinaca bliskih vlasti. No, o tome će nadležni istražni i sudski organi kada za to dođe vreme, već dati svoj sud.

 

Predrag Jovović, član Predsedništva i poverenik Pokreta slobodnih građana za Niš.