Niška vlast, u ime svih Nišlija, pokloniće republičkoj vlasti i ustanove primarnog zdravstva. Odluku o tome da osnivačka prava sa Grada Niša pređu na Republiku doneli su poslanici u republičkom parlamentu.  Od Nišlija će se, po svemu sudeći, očekivati da mirno predaju Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti, na isti način kako je to bio slučaj i sa Aerodromom – "radi usklađivanja sa zakonom".

U ovom slučaju Niš neće biti jedini grad koji će predati svoje ingerencije  republičkoj vlasti. Pod već viđenom parolom "u cilju boljeg funkcionisanja ustanova", uz izgovor da "ingerencije lokalnih samouprava ni do sada nisu bile velike", na delu je još jedan krupan korak vlasti ka potpunoj centralizaciji svih pitanja o kojima građani moraju da odlučuju u svojim lokalnim sredinama.

Pokret slobodnih građana podseća lokalnu gradsku vlast i niške poslanike da se približava vreme novih izbora, kada će morati da se suoče sa posledicama svojih pogubnih odluka, diktiranih "odozgo" i "iz Beograda" i poziva "nadležne" da se napokon prihvate odgovornosti prema građanima Niša.

Posle primarnih zdravstvenih ustanova, Aerodroma i prihoda od poreza koje je na lokalu ubirala elektrodistribucija Jugoistok, šta ćete sledeće pokloniti Beogradu "u cilju boljeg funkcionisanja"?