Pokret slobodnih građana nedvosmisleno podržava zakonsko regulisanje istopolnih zajednica i smatra da je regulisanje prava i obaveza istopolnih partnera važan deo procesa unapređenja ljudskih prava i doprinosa lakšem i kvalitetnijem životu značajnog broja građana Srbije.

Svrha tog rešenja nije samo administrativno olakšanje života u vidu omogućavanja međusobnog nasleđivanja, posećivanja u bolnicama, uvođenje obaveze međusobnog izdržavanja partnera, već pre svega ostvarivanje njihovih prava da od strane države i društva ne budu tretirani kao strano telo čija je diskriminacija legitimna.

Višedecenijska stigma kojoj su izloženi građani LGBT orijentacije činila je njihov život u našoj zajednici neprihvatljivo teškim. Verujemo da je Srbija velika samo u onoj meri u kojoj može da obezbedi jednakost i pravdu za sve njene građane. Zakonskim regulisanjem istopolnih zajednica čini se važan korak u tom pravcu zbog čega je neophodna apsolutna odlučnost u sprovođenju te odluke, bez pravljenja ustupaka onima koji se ne libe ograničavanja i trgovanja tuđim pravima.

Ostvarivanjem ovih prava istopolnih partnera se ni na koji način i ni u kojoj meri ne ugrožava niti jedno pravo drugih građana, čime su ispunjeni svi preduslovi za rešavanje ovog pitanja.

Pokret slobodnih građana ne smatra legitimnim opravdanja kako "ima važnijih tema" ili kako "nije neophodna zakonska regulacija", niti svođenje ovog pitanja na lični odnos prema formalnom predlagaču zakona. Država ima kapacitet i mora da se bavi svim pitanjima koja su od značaja za život građana , bilo da je reč o regulisanju istopolnih zajednica, o finansijskoj podršci višečlanim porodicama, pravima ratnih i vojnih invalida ili bilo kojom drugom temom.