Pokret slobodnih građana zahteva hitnu reakciju policije i pravosuđa povodom neonacističkog pira održanog večeras u Novom Sadu kojim je obeležena godišnjica smrti Milana Nedića. Nedopustivo je da državni organi u demokratskom i antifašističkom društvu, kakvim još uvek smatramo i srpsko društvo, ostanu nemi na veličanje takvog kvinslinga iz Drugog svetskog rata kakav je bio Milan Nedić.
 
Slavljenje fašističke ideologije koju je predsednik srpske vlade u vreme okupacije Srbije Milan Nedić dosledno sprovodio, sarađujući sa nemačkim okupacionim snagama  u masovnom ubijanju i progonu građana Srbije, organizovanju koncentracionih logora i, naročito, istrebljenju Jevreja, predstavlja još jedan pokušaj revizije istorije i negiranja istorijskih činjenica o sramnoj ulozi ove srpske vlade i njenih oružanih snaga u Drugom svetskom ratu.
 
Očekujemo ne samo reakciju novosadske policije  koja je, prema izveštajima medija, neke od učesnika legitimisala, već i snažnu osudu ovog događaja od strane gradske, pokrajinske i republičke vlade kojom bi otklonili sumnju da tolerišu i podstiču neonacističke događaje u Novom Sadu. Podsećamo da ovo nije prvi put da se u Novom Sadu dešavaju ovakvi ispadi.
 
Želimo i da podsetimo da je na današnji dan pre 20 godina preminuo slavni glumac Dragan Maksimović i to upravo kao posledica napada nasilnika i sledbenika ovakve ideologije. Zverski su ga pretukli jer su smatrali da je pripadnik Romske nacionalne manjine. Ukoliko neonacizam ne zaustavimo danas, pitanje je dana kada će neko drugi poginuti od njihove ruke.