Pokret slobodnih građana smatra da sunovrat Srbije na Fridom Haus listi iz godine u godinu potvrđuje da živimo u zarobljenoj državi sa zarobljenim institucijama i medijima koji su u funkciji autoritarne vlasti Aleksandra Vučića.

Srbija je ove godine zabeležila novi pad na Fridom Haus listi, što je peta godina za redom u kojoj je Srbija sve niže na listi na kojoj se meri sloboda političkih prava i građanskih sloboda, dok vlast ignoriše nagomilane probleme i stvara nove. Nakon  negativnog izveštaja Evropske Komisije za 2020. godinu, zahteva Evropskog Parlamenta da se razreše tri velike afere (Krušik, Jovanjica i Telekom), izveštaj Fridom Hausa došao je kao potvrda katastrofalnog stanja demokratije, ljudskih prava, a samim tim i svih ostalih aspekata života u Srbiji.

Međutim, aktuelnu vlast kao da ovakve stvari ni malo ne brinu, jer više se i ne skriva da je evropski put Srbije samo deklarativan, a da je faktičko spoljnopolitičko opredeljenje u suštini potpuno nejasno. Međustranački dijalog je poslednja prilika da se Srbija uvede u normalnije tokove i dovede do minimuma demokratskih standarda kako bismo izbegli produbljivanje krize i moguće društvene nerede.