Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuje sinoćnji pokušaj ekstremista okupljenih oko organizacije Zavetnici da prekinu projekciju dokumentarnog filma „Kosovo... Nazdravlje! Gëzuar!“ u beogradskom Domu omladine. Pokret smatra da je to još jedan dokaz eskalacije nacionalizma i mržnje u našem društvu.

Nažalost, ovo nije prvi put da ekstremni nacionalisti širom Srbije sprečavaju filmske projekcije politički „nepodobnih“ filmova ili javne tribine, a reakcija države na njihovo delovanje u najmanju ruku je mlaka, ako ne i stimulativna.

Vlast i njeni mediji, potpuno suprotno „regionalnoj stabilnosti“ ili proklamovanim ciljevima predstave tzv. „unutrašnji dijalog“, stvaraju u društvu, ali i u celom regionu, atmosferu nasilja i straha koja je plodno tle za delovanje najrazličitijih nasilničkih i ekstremističkih grupacija. Te grupe se najčešće mogu i metodološki i personalno povezati sa Srpskom naprednom strankom.

PSG poručuje da Srbija očigledno ulazi, po demokratiju i demokratske institucije i po ljudska prava, u još mnogo teži period i da je neophodno vertikalno i horizontalno, međusektorsko i multidisciplinarno povezivanje svih organizacija i pojedinaca u borbi za elementarne demokratske vrednosti i normalan život.

Policija je juče izbacila pripadnike organizacije Zavetnici iz kino-sale u Domu omladine u Beogradu nakon što su pokušali da prekinu projekciju dokumentarnog filma „Kosovo... Nazdravlje! Gëzuar!“ tako što su, uprkos negodovanju publike, stali ispred platna sa srpskom zastavom u rukama i fotografijama i pevali nacionalističke pesme.

Zavetnici su pokušali da prekinu projekciju istog filma i u junu prošle godine u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, ali su ih organizatori sprečili u tome izbacivši ih iz prostorija.

Dokumentarni film „Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!“, koji govori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu prikazan je u okviru 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.