Pokret slobodnih građana osuđuje pretnje koje su prethodnih dana upućene mnogim građanima koji su javno bili protiv privođenja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, i podržali uklanjanje grafita posvećenim ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Poslednja u nizu pretnji osvanula je na zidu aktivista Inicijative za Požegu, gde je za sada nepoznata osoba napisala „Čekamo vas!“, što je jasna pretnja i ugrožavanje bezbednosti koju osuđujemo. Ranije je članu predsedništva Pokreta slobodnih građana i glumcu Sergeju Trifunoviću stiglo na stotine poruka sa nepoznatih brojeva u kojima je pisalo „spisak postoji“. Pretnje su u večeri sukoba dobili aktivisti svih opozicionih organizacija, kojima je poručeno da znaju gde žive, da će biti prebijeni i proterani iz Beograda.

Pravljenje spiskova nepodobnih građana obično je prvi korak fašističkih organizacija, pošto njima podjednako smetaju oni pripadnici sopstvenog naroda koji ne mrze druge narode, kao i drugi narodi koje vide kao neprijatelje. Sledeći korak su fizički napadi na te građane sa spiska, a ako do toga dođe biće odgovorna samo i isključivo vlast koja nije uradila ništa da nasilje predupredi.

Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, bez obzira što je njihov ministar Aleksandar Vulin otvoreno stao u zaštitu grafita i profašističkih organizacija, da ove pretnje ispitaju, vinovnike pronađu i izvedu pred pravosudne organe zbog ugrožavanja bezbednosti građana koji brane svoju državu od fašizma, veličanja ratnih zločinaca i kriminala.