Pokret slobodnih građana Leskovac najoštrije osuđuje homofobiju i nasilje koje se juče dogodilo na skupu povodom lažne objave da će Parada ponosa biti održana u Leskovcu.

Smatramo da je ovakvo ponašanje nedopustivo i da društvo u kome se širi mržnja, diskriminacija i nasilje prema drugim grupama nije društvo kakvom težimo.

Poražavajuća je činjenica da mladi u Srbiji iskazuju netrpeljivost prema drugima koji su na bilo koji način različiti, da su spremni da olako napadnu druge smatrajući da tako brane svoja uverenja. Edukacija mladih je neophodna i ovo je odraz samog sistema obrazovanja i društva.

Ponašanje prema novinarima je slika i prilika odnosa predstavnika vlasti, na najvišem nivou, prema predstavnicima medija, koje šikaniraju, omalovažavaju, prisluškuju i napadaju etiketiranjem najgore vrste, ukoliko smataraju da ne izveštavaju onako kako njima ne odgovara.

Na ovaj način daje se loš primer mladima a i ostalim građanima u Srbiji. U jučerašnjem slučaju je posebno zabrinjavajuće da niko nije preduzeo mere da ne dođe do takvih scena, a postavlja se i pitanje ko je zloupotrebio decu lažnim najavama i naveo ih na takvo netolerantno ponašanje.

Petar Đorđević,
Poverenik PSG za Leskovac