Pokret slobodnih građana smatra da je Srpska pravoslavna crkva pogrešila kada je Miloradu Vučeliću dodelila orden Svetog Save drugog stepena i da je takvim činom pokušala da izvrši čišćenje biografije jednog od najglasnijih zastupnika politike Slobodana Miloševića.

Višedecenijski javni rad Milorada Vučelića obeležen je ratnim huškanjem, opravdavanjem najgorih zločina, vođenjem kampanja za rehabilitaciju ratnih zločinaca, tabloidnim novinarstvom... U poslednjih godinu dana neposredno je povezan i sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka koja je na stadionu Fudbalskog kluba Partizan, čiji je Vučelić direktor, imala svoju prostoriju za mučenje svojih žrtava.

Pokret slobodnih građana ne vidi koje su to moralne vrline i kakav novinarski profesionalizam istakle Milorada Vučelića kako bi on bio odlikovan ovim visokim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve. Večernje novosti, kojima je Vučelić glavni urednik, primer su svega najgoreg i tabloidnog u srpskom novinarstvu, a od žute štampe razlikuje ih samo to što nemaju fotograije unakaženih tela i bombastične naslove. S druge strane Novosti se posebno ističu raspirivanjem netrpeljivosti i mržnje prema drugim narodima u regionu bivše Jugoslavije.