Odgovor Odbora za prosvetu, sport i omladinu Pokreta slobodnih građana Viktoru Jeleniću predsedniku Vaterpolo saveza Srbije. 

 

 

Poštovani gospodine Jeleniću,  ponosni smo na to što Vas je pogodilo samo to, da li ste član SNS-a ili tu stranku javno podržavate. Razlika je, saglasićete se mizerna.

Od predsednika Vaterpolo saveza Srbije smo očekivali, pre svega, da stane u odbranu ove institucije srpskog sporta. A on je sebe, brze, jače, bolje, odbranio samo od članstva u SNS-u.

Vaterpolo savez Srbije je svoj institucionalni status, među vodećim sportovima i sportskoj zajednici, izgradio pre svega sistemskim i stručnim rukovođenjem savezom. Sportski funkcioneri kao što su pokojni Predrag Manojlović, Đorđe Perišić, Dejan Perišić i drugi, su svojom vizijom, domaćinskim gazdovanjem, a kao posledično, rezultatima, obezbedili status institucionalne prepoznatljivosti.

Predsednik Jelenić, umesto da se izvini građanima Srbije, zbog brojnih malverzacija i nesposobnosti koje su u milionskim iznosima oštetili budžet, u ime svojih kolega - Vanje Udovičića, ministra, Darka Udovičića, tadašnjeg direktora preduzeća za organizaciju Prvenstva Evrope (sada unapređenog u pomoćnika ministra), on drži predavanja o njegovim medaljama.

Gospodine Jeleniću, treba da shvatite, da su Vas građani velikodušno, nagradili novčano i nacionalnim priznanjem koje redovno primate u mesečnim iznosima; Isto tako, zna se, da je Vas, pored navedenih izdvajanja, dodatno Vaterpolo savez nagrađivao, sredstvima iz budžeta (valjda i ovih slobodnih građana). Ne postoji ni jedno zanimanje u Srbiji, kome se ovaj narod tako velikodušno odužio, kao što su sportisti zaslužnog razreda!? A saglasićete se, ima i te kako više zanimanja koja svakodnevno, Srbiji i građanima donose daleko značajnije koristi od sportskog rezultata - humanisti, radnici, lekari, profesori, naučnici, privrednici koji upošljavaju i plaćaju porez, a da ne govorimo o mladim naučnicima.

Predsedniče Jeleniću, znamo o kome pišemo, pa Vas u vezi s tim upozoravamo da ste u obavezi:

1. Da kao predsednik VSS-a, iznesete javnosti istinu o uništenom bazenu, jer je VSS osnivač preduzeća koje je organizovalo EP na osnovu čega se stekao pravni osnov da država preko Direkcije za imovinu, uloži ogroman novac u bazen;

2. Da navedete odgovorna lica i od istih se ogradite i podnesete prijavu u vezi sa uništenim bazenom, koji su građani skupo platili;

3. Da objasnite građanima Vrnjačke Banje, zašto famozni bazen nikada nije instaliran i da od nadležnih u lokalnoj zajednici tražite odgovornost;

4. Da proučite Zakon o sportu, podzakonska akta i ne dozvolite, da Vaše inicijative doprinosu kršenju istih;

5. Da navedeni program, dostavite u skladu sa Programskim kalendarom Zakona o sportu;

6. Da proučite Uredbu o nacionalnim nagradama i priznanjima, jer ista u određenim članovima predviđa i daje mogućnost sankcionisanja nosilaca nacionalnih priznanja u slučajevima kada se isti krivično osude;

7. Da ste prihvatanjem funkcije predsednika VSS-a, preuzeli obaveze i dužnosti Vaših prethodnika;

 

Kao što vidite, znamo kome se obraćamo. Kao slobodni građani borimo se za običnog građanina, pratimo vaš rad, nećemo stati na saopštenjima, već ćemo prijaviti nadležnim institucijama svaku nepravilnost (nenamernu ili zlonamernu), a sve u interesu srpskog vaterpola, omasovljenja ovog predivnog sporta i interesa građana Srbije.

 

Pokret slobodnih građana

Resorni odbor za prosvetu, sport i omladinu