Aleksandar Vučić usavršio je svoje cenzorske metode iz devedesetih godina i u uslovima apsolutne medijske neslobode u Srbiji kreirao je poslovni ambijent u kom ni jedna štamparija ne sme da štampa novine koje nisu pod njegovom direktnom kontrolom.

Pokret slobodnih građana smatra da je smešna tvrdnja štamparija u Srbiji da nemaju kapacitete da štampaju Nova novine, s obzirom da su pre samo desetak godina te iste štamparije štampale desetostruko veće tiraže tadašnjih medija.

Takođe, u poslednjih nekoliko godina, primetna je hiperprodukcija novih tabloida poput Objektiva, Srpskog Telegrafa, Ekspresa i drugih, koji pod zaštitom države odmah dobijaju kako povlašćeno štampanje, tako i sufinansiranje iz budžeta bez obzira na činjenicu da ne ispunjavaju ni osnovne uslove konkursa i oglase javnih preduzeća.

Pokret slobodnih građana će o ovome izvestiti svoje evropske partnere, naročito imajući u vidu predstojeći dijalog, u kom je tema kontrole medija ključna oblast, u kojoj Srbija svake godine uprkos pritiscima sve više nazaduje.