Pokret slobodnih građana zabrinut je zbog poslednjeg izveštaja GRECO, koji pokazuje da je Srbija na zadovoljavajuć način sprovela samo dve od 13 preporuka ovog tela Saveta Evrope koje se odnose na borbu protiv korupcije, a koje su pred našu državu postavljene još 2015. godine. Smatramo da je ovo jasan pokazatelj da je za SNS vlast borba protiv korupcije samo marketinški trik, dok suštinski njihovi funkcioneri svakodnevno proizvode korupcionaške afere. 
 
GRECO (Grupa država za borbu protiv korupcije) ocenjuje da je napredak Srbije “globalno nezadovoljavajuć, te je iz toga očigledno da hibridni autokratski režim vladajuće stranke, koji se samo deklarativno zalaže za pristupanje Evropskoj Uniji, kontinuirano krši i gazi sve temeljne evropske vrednosti u Srbiji. 
 
Pored GRECO izveštaja, koji je nakon 2018. godine drugi put za redom ocenjen kao nezadovoljavajući, stanje u Srbiji se jasno moglo videti i u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije koji je kao nezadovoljavajuće ocenio oblasti vladavine prava, korupcije, nezavisnosti pravosuđa, izbornog procesa i slobode medija.
 
Pokret slobodnih građana se zalaže za nultu toleranciju prema korupciji, vladavinu prava, otvoreno, prosvećeno i moderno društvo. Smatramo da Srbija pripada evropskom kulturnom, političkom i vrednosnom prostoru i kao takva treba da deli evropske vrednosti, što aktuelni režim, čija je jedina svrha ostanak na vlasti, svojim delovanjem u potpunosti negira, uvlačeći zemlju u sve dublje podele, kriminal i korupciju.