Pokret slobodnih građana smatra da novouspostavljeni praznik "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", sa folklornim okupljanjem svih klijenata Aleksandra Vučića iz regiona ispred spomenika Stefanu Nemanji, predstavlja novi korak u formiranju Srpskog sveta i uvođenje je Zapadnog Balkana u novo poglavlje nacionalističkih tenzija i zategnutih odnosa Srbije sa svim susedima.

Ponavljanjem istih šablona navodne ugroženosti nacije i potrebe za nacionalnim jedinstvom  s kraja osamdesetih i devedesetih godina, ponovo se zloupotrebljava srpski narod u regionu i Srbiji zarad zaštite interesa kriminalnog režima najboljih učenika Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.

Pokret slobodnih građana poštuje, ističe nacionalne simbole i patriotski obeležava sve značajne istorijske datume koji su uticali na formiranje Srbije kao nezavisne i suverene države. Takođe, smatramo da je postojeći Dan državnosti Srbije praznik koji je posvećen negovanju i poštovanju zastave kao simbolu oslobođenja, a da je ovaj novi praznik sve suprotno od toga. Sloboda Srbije za PSG se oslikava u postojanju slobodnih institicija, demokratije, suživotu i poštovanju različitosti, a ne kroz prazna promovisanja navodnog jedinstva,  iza kog se krije podrška Vučiću kao vođi svih Srba.

Njegov cilj je pozivanje na nacionalnu sabornost i negiranje suverenosti okolnih država u kojima Srbi žive i trebalo bi da ih grade kao svoje, pre svih Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pokret slobodnih građana zalaže se za regionalni mir, ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju i zajednički ulazak čitavog Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.