Pokret slobodnih građana i Građanski blok 381 izražavaju nezadovoljstvo i zabrinutost zbog sprečavanja Srba da posete Đakovicu povodom slave manastira Uspenja Presvete Bogorodice i poruka mržnje prema njima.

Uspostavljanje normalnog života za sve građane na području Kosova i Metohije i omogućavanje bezbednog povratka raseljenih treba da budu najveći prioritet, a ne u senci beskrajnog dijaloga o statusu.

PSG i Blok 381 su u svom programu naglasili da su poštovanje svih ljudskih prava, naročito imovinskih, teritorijalna i personalna autonomija Srba, institucionalizacija organa lokalne i personalne samouprave, bezbedan i održiv povratak i ekstrateritorijalnost kulturno-istorijskih spomenika imperativ koji država Srbija kroz pregovore mora da obezbedi na Kosovu i Metohiji.

PSG i Blok 381 podsećaju da nedemokratske vlasti u Prištini i Beogradu ne mogu i ne žele da dođu do demokratskog i održivog rešenja u interesu ljudi i da će to morati da urade demokratske vlasti posle smene autokratskih režima.