Državne manifestacije u Srbiji i Hrvatskoj, vezane za godišnjicu Oluje, bile su obeležene retorikom nacionalističkih konfrontacija, ocenjuje Pokret slobodnih građana. Umesto racionalnog odnosa prema događaju koji se odigrao pre više od dve decenije, na delu smo imali cinični trijumfalizam pobednika i isto tako ciničnu komemoraciju gubitnika. Obični ljudi, kao jedine i stvarne žrtve rata, pa i Oluje, ostali su izvan pažnje, ili su bili predmet propagandnih manipulacija. Pijetet izražen prema njima lažan je i uvredljiv.

Pokret slobodnih građana smatra da se sa ovom oficijelnom praksom mora prestati, jer ona znači sejanje semena za buduće sukobe. Pogotovo zato što izostaje bilo kakav kritički osvrt na sopstvene odgovornosti za tragična zbivanja. To čini nemogućim neophodno suočavanje s prošlošću, i stvara osećaj da rat nije završen.

Pokret slobodnih građana je za jednu drugačiju kulturu sećanja,  koja će dati šansu istorijskom pomirenju dva naroda, i pored nesumnjivih tereta prošlosti. Skandinavizacija regiona je politički program PSG, a mir u regionu vrhunski cilj. Zato i pružamo podršku organizacijama, poslovnom svetu, kulturnim stvaraocima, sportistima i svima drugima koji - bez obzira na opstrukcije političkih elita – u Srbiji i Hrvatskoj razvijaju civilizovan odnos i saradnju kao jedinu alternativu za budućnost.