Sa pojavom virusa covid19 i u našoj zemlji i u očekivanju proglašenja pandemije za koje postoje više proceduralne, nego realno zasnovane prepreke, pozivamo nadlažne u Srbiji da konačno preduzmu sve mere kako bi se epidemija kod nas svela na najmanju moguću meru i zaštitilo stanovništvo.

Nakon prvih neozbiljnih izjava u kojima su se građani ohrabrivali da preventivu sprovode rakijom, a građanke da idu u šoping u Milano, nismo imali puno prilike da čujemo šta je preduzeto u cilju zaštite stanovništva. Verujemo da lekari i epidemiolozi imaju vredno iskustvo iz prethodnih epidemija i dovoljno stručnog znanja, ali kako je naš zdravstveni sistem značajno urušen odlaskom velikog broja lekara i kako smo država koja ne raspolaže ogromnim resursima, najvažnije bi bilo ograničiti širenje virusa u samom startu.

Uočavajući neadekvatno postupanje, Svetska zdravstvena organizacija je pozvala sve vlade sveta da se ozbiljno pozabave zaštitom stanovništva i preduzmu sve adekvatne mere, da shvate da covid19 nije samo tema ministarstva zdravlja, već celog državnog vrha.

Do sada smo videli primere lošeg i dobrog postupanja u slučaju pojave virusa u svetu. Jedan od zastrašujućih je Iran u kom se politički vrh više bavio pripremom za izbore, nego mogućnošču epidemije, pa je broj inficiranih i broj umrlih procentualno veći nego bilo gde u svetu. S druge strane, mnoge države su preduzele rigorozne mere nakon pojave prvog slučaja i dnevno prijavljuju znatno manje obolelih nego države koje su propustile to da urade u samom početku. Ako se propusti ovaj momenat, posledice mogu biti ogromne.

Zato predlažemo da se razmotri sledeće:

-Nabavku više testova i proširenje kriterijuma za testiranje.

Situacija se menja i više nije adekvatan kriterijum da li je neko putovao u zemlje sa intenzivnom transmisijom, kao što vidimo iz primera prvog zvaničnog slučaja koji se vratio iz Mađarske, gde prema podacima trenutno  ima samo četiri slučaja. Opravdano sumnjamo da su zbog ovakvih kriterijuma neki slučajevi već možda propušteni i krajnje je vreme da svi koji se jave lekaru sa simptomima budu testirani.

-Hitnu nabavku elementarne zaštitne opreme za lekare, a ne samo za infektologe. U nekim gradovima prethodne nedelje nije bilo ni sapuna, ni maski ili rukavica u domovima zdravlja i urgentnim centrima, a oboleli s blažim simptomima mogu se javiti u takve ustanove, ne znajući da uopšte imaju virus.

-Nabavku maski u dovoljnom broju i za građane. U Kini, koja je uspela da zaustavi širenje virusa, maska je bila obavezna za svakog ko izlazi iz kuće, pa je nejasno kako samo u državama u kojima je nestašica ona nema nikakvu zaštitu

-Otkazivanje sajmova, koncerata i svih skupova kojima prisustvuje veći broj ljudi kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa. Neke države su to uradile dok još nisu imale ni prvi zabeležen slučaj jer odgovorno brinu o svojim građanima.

-Obavezan karantin za sve koji se vraćaju ne samo iz država u kojima se, prema proceni Ministarstva, odigrava intenzivna transmisija, već i iz onih u kojima se dnevno beleži značajan porast obolelih. Ovakva mera bi smanjila nepotrebna putovanja i dalje unošenje virusa, pa samim tim, smanjila i broj klastera koji se mogu pojaviti.

-Otkazivanje đačkih ekskurzija jer na njima ne postoji mogućnost održavanja higijene ruku na način na koji se to može učiniti kod kuće, kao ni mogućnost izbegavanja gužvi gde je veća mogućnost cirkulacije virusa.

-U slučaju porasta obolelih, raspuštanje škola, vrtića i fakulteta.

-Intenzivno informisanje građana putem svih medija o zaštiti od virusa, što praktično treba da sadrži i obuku kako i kad prati ruke (pošto je poznat procenat stanovništva koji to ne radi ni posle upotrebe toaleta). U ovom delu potrebno je i konstantno apelovati da se izbegava rukovanje, ljubljenje i uspostavi socijalna distanca što je više moguće. Sve ovo je neophodno ponavljati više puta dnevno, bar onoliko koliko se pominje predsednik Vučić.

-Apelovati na starije građane i hronične bolesnike da smanje kretanje i kontakte, jer su oni najugroženiji.

Ukoliko se ne preduzmu ove mere i dođe do značajnijeg širenja virusa, biće teško obuzdati epidemiju i Srbija se može naći u situaciji u kojoj su se našli Iran i Italija koji nisu reagovali na samom početku.

Odbor za zdravstvo PSG