Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuje upotrebu hemijskog oružja na protestima u Beogradu i kršenje konvencije o upotrebi istog. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su nakon sinoćnjeg sukoba sa grupom huligana u masu mirnih demonstranata ispalili veliku količinu suzavca, od kojih su neki stari i po 30 godina.

Na kanisterima koji su ostali rasuti po ulicama u blizini Narodne skupštine se jasno vidi da je godina proizvodnje 1990. Rok trajanja suzavca je pet godina i nakon toga dolazi do promene hemijskoj sastava i otrov postaje jači.

Normalno dejstvo suzavca traje do 30 minuta i može izazvati trenutnu mučninu i povraćanje, a posledice udisanja suzavca sa isteklim rokom traju danima. Ovakav suzavac može ostaviti ozbiljne posledice na hronične bolesnike, trudnice, decu i kućne ljubimce.

Najmlađi kanister pronađen na ukicama Beograda je iz 2012. godine što nam ukazje da Ministarstvo unutrašnjih poslova čisti podrume i na građane ispaljuje patrone suzavca koji su negde skladišteni trideset godina i da nakon 2012. godine nisu obnavljali arsenal.

Ovim ne samo da je prekršena konvencija o korišćenju hemijskog oružja nego se direktno ugrožava zdravlje ljudi. Juče je gust beli dim vetar raznosio po celom gradu, a suzavac je ulazio u stanove i gušio čak i one ljude koji nisu bili učesnici protesta.

Pokret slobodnih građana zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da prekinu sa direktnim trovanjem svih učesnika protesta i ljudi koji žive u neposrednoj blizini Narodne skupštine. Takođe zahtevamo da se stručna javnost izjasni ovim povodom i najoštrije osudi ovaj čin koji direktno ugrožava život i zdravlje građana