Uprkos propagandi o neviđenim uspesima u borbi protiv pandemije i vladi koja sve radi na pomoći građanima, Srbija je juče, sa gotovo 8500 novozaraženih od korona virusa, bila prva u Evropi i treća u svetu po tom parametru u odnosu na broj stanovnika. Našli smo se u društvu država kod kojih ni ne postoji zdravstveni sistem poput Belizea, Surinama i Mongolije.

Pokret slobodnih građana poziva predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da prestanu sa populističkim govorima, u kojima zarad nemoralnog očuvanja rejtinga podilaze biračima, i hitno uvedu mere koje su dale rezultate u Evropi poput kovid propusnica i obavezne vakcinacije za zaposlene u državnim institucijama. Izgradnja bolnica i brza nabavka vakcina, umesto rešenja problema postali su izgovor i zaštita od toga da se uvode mere koje bi smanjile broj zaraženih.

Ova pandemija je pokazala da se zdravstveni sistem i zdravstvena kultura kod građana ne mogu izgraditi preko noći milijardama evra uloženim iz pozajmica, već se moraju postupno graditi i negovati. Ne postoji novac kojim ćemo nadomestiti decenijski odlazak više hiljada lekara i medicinskih sestara zbog zabrane zapošljavanja i malih plata u tom sektoru, niti poništiti godine propagande teoretičara zavere na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Na kraju smo došli do toga da su juče u većini kliničkih centara otkazane sve zakazane operacije pacijenata.

Sada se Vučić zbog straha od pada rejtinga i blizine izbora skriva iza Ustava, još jednom obmanjujući građane pošto u njemu nema nikakvih ograničenja za sprovođenje epidemioloških mera. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti vrlo precizno definiše kada se i kako mogu uvoditi najstrože mere, a što smo mogli i da vidimo tokom proleća 2020. godine.

Srbija je u prethodnih osam meseci izgubila 30 hiljada građana više nego u godinama pre pandemije, što je jasan pokazatelj stanja u zdravstvenom sistemu, kao i toga šta nas čeka ukoliko se mere hitno ne uvedu. Odgovornost za smrt desetina hiljada građana će na kraju biti samo na vladi, predsedniku i kriznom štabu.