Nova velika šteta koju gradska vlast, mimo volje građana i ne prihvatajući savete struke, bahato i uporno nanosi Beogradu, je upravo iz okova gradilišnih ograda oslobođeni Trg Republike.

Sve što su uradili sa ovim trgom je u stvari deo napora da se na silu izgradi nikom potrebna, improvizovana, a megalomanska, pešačka zona preko polovine gradskog jezgra, koju su počeli da prave bez plana, bez dozvola, bez ikakve ideje o posledicama po saobraćaj, stanovnike, sadržaje, funkcije i potrebe grada. Prve rane i oštećenja vlast bahatih amatera nanela je centru Beograda kad su poremetili tokove, zatvorili ulice, posekli zelenilo i izgradili barijere radi "rekonstrukcija", koje se izvode istovremeno na desetinama poteza i celina širom grada.

Posle godinu dana rušenja, bušenja, kopanja, blokada saobraćaja i mučenja pešaka, nekadašnji Pozorišni trg osvanuo je zbunjen, bezličan, prazan, go i tužan. Struka je već jasno rekla da je nesrećni trg sad manjkav i u estetskom i u tehničkom smislu - samo je nemaštovito i surovo popločan, ali nekvalitetno, bez smislene kompozicije, urbane opreme i infrastrukture.

U funkcionalnom smislu je takođe nedvosmisleno stručno osporen - bez ikakvog sagledavanja očigledno štetnih posledica po ukupan saobraćaj grada, smanjena je protočnost, narušen režim javnog prevoza i ispreturana su stajališta. Kroz prizmu finansijskog efekta, nema ni najmanjeg opravdanja za ogroman novac, nemilice i bez ikakve kontrole uludo rasut za neimenovane i neorganizovane ekstenzivne radove.

Dragi sugrađani, poruka koja vam je ovim činom poslata je da Beograd jeste možda bio vaš grad, ali moćna grupa koja ima vlast ga je zauzela i više ne možete odlučivati o njegovoj sudbini.  Nemoćni ste jer su usavršili način da sami i ne slušajući ni vas ni struku, improvizuju projekte, lažiraju urbanističke planove, bez skrupula režiraju procedure usvajanja i odbijaju hiljade opravdanih primedbi ne  poštujući ni zakone, ni građane, ni dušu grada. Sve dok ne odu, bespomoćno ćete gledati kako vam uništavaju grad, pri tom rasipajući gradski budžet na besmislene i preskupe fontane, jarbole, kičerajsku polugodišnju ukrasnu rasvetu, izmišljene nepotrebne rekonstrukcije i neskrivene koruptivne nabavke. 

Pokret slobodnih građana se zalaže za obnovu Beograda, koji treba da bude grad slobodnih ljudi, koji se pridržava i zakona i pravila, a u kom je građanin visoko cenjen, uvažen i pitan o odlukama koje se tiču budućnosti grada.

Takođe, smatramo neophodnim da svi počinitelji odgovaraju pred zakonom za svoja nedela, kako građani više ne bi služili vlastima, jer vlast i uprava treba da služe njima kroz institucije koje moraju postati servis građana u njihovom svakodnevnom životu.

Povereništvo Beograd, Pokret slobodnih građana.