Usvojenim izmenama Odluke o prečišćavanju i distribuciji vode, usvojen je i novi namet u iznosu od 118,00 dinara mesečno, po domaćinstvu, za održavanje ''pogonske spremnosti sistema vodovoda'', što podrazumeva održavanje i ispiranje sistema gradske vodovodne mreže. Gradska vlast sve dublje zavlači prste u džepove Beograđana.  

S obzirom da je cena vode 56,63 dinara, to podrazumeva plaćanje dodatnih 2,08 kubika vode mesečno po domaćinstvu, što na godišnjem nivou iznosi 1415,75 dinara izraženo novčano. Prema popisu od 2011. godine u Beogradu ima 604.134 domaćinstva, tako da je ukupan iznos preko 855 miliona, odnosno, preko 7 miliona evra. Ono što je nelogično je to da je iznos fiksan, što znači da je pogonska spremnost jeftinija za višečlana domaćinstva i velike potrošače.

Odredbama Odluke o prečišćavanju i distribuciji vode jasno je definisano da gradsku vodovodnu mrežu, zajedno sa priključcima koji su joj predati na održavanje, održava JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, a korisnik vodomerno sklonište i kućnu instalaciju od priključka do točećeg mesta. U slučaju kvara na kućnim instalacija korisnik snosi sve troškove nastale usled izliva vode i naknadu štete koju je pretrpelo JKP ili treća lica.

Šta nam novi namet govori? Postoji više mogućnosti kao odgovor:

Da je sistem beogradskog vodovoda kao sito, da su kvarovi česti sa velikim gubicima vode, a da brojne i često zakasnele popravke zahtevaju i česta ispiranja, očigledno dotrajale, mreže?

Da je namet na javno dobro od opšteg interesa, bez koga je život nezamisliv, najpogodniji za izvlačenje novca od građana, preko kolena i bez mnogo objašnjenja i to ni manje ni više nego preko JKP Infostan Tehnologije. Da li će taj novac uopšte stići do Beogradskog vodovoda ili je već namenjen za neke druge svrhe?

PSG Beograd zahteva da se gradska vlast izjasni o novom nametu za građane, o čemu je odluka doneta netransparentno i objavljena preko tabloida. Tražimo da se, nedvosmisleno, iznesu razlozi za uvođenje ovog, novog, nameta.

Zahtevamo, kao građani koji finansiraju rad JKP, podatak da li JKP Beogradski vodovod i kanalizacija ima potraživanja prema JKP Infostan Tehnologije, odnosno, da li se sredstva građana, uplaćena preko uplatnica objedinjene naplate za utrošenu vodu, redovno i u celosti prebacuju vršiocu komunalne delatnosti.

Takođe zahtevamo da se pripremi predlog izmene odluke, odredbom kojom bi JKP Beogradski vodovod i kanalizacija bio u obavezi da vrši očitavanje vodomera na mesečnom nivou i da ta čitanja budu jedini relevantan podatak za naplatu utrošene vode.

Povereništvo PSG Beograd