Pokret slobodnih građana upućuje apel građanima Srbije da pomognu u očuvanju domaće privrede i da prilikom kupovine biraju proizvode koji su proizvedeni u Srbiji.  Na taj način, očuvaćemo radna mesta i pomoći domaćoj privredi da se izbori sa posledicama vanrednog stanja i problema u ekonomiji koji će uslediti posle vanrednog stanja. Nadležni još uvek ništa ne čine po pitanju mera za privredu, pa smo svedoci brojnih otpuštanja, povreda zakona i ugovora o radu i najava obustave poslovanja.

PSG podržava sprovođenje zdravstvenih mera koje su uvedene da bi se sprečilo širenje visusa COVID-19 i nadamo se da će se uskoro struka uključiti i u reševanje ekonomskih problema. Aktuelna epidemija je izazvala kolaps međunarodnog finansijskog i ekonomskog sistema i brojni su primeri gde države donose opsežne monetarne i fiskalne mere koje treba da pomognu stanovništvu i privredi.

U Srbiji je potrebno hitno doneti mere ukidanja ili značajnog umanjenja: poreza i doprinosa na plate, PDV-a, poreza na dobit i ostalih nameta kako bi privreda lakše prebrodila krizu. Kada se vanredno stanje jednog dana završi, treba da nam ostanu naša mala i srednja preduzeća. Sada nije vreme za priče o fiskalnoj konsolidaciji, stranim investicijama u ciklične industrije i o rastu BDP. Vreme je za konkretne poteze u cilju spašavanja domaće privrede. Rezultate možemo očekivati ako se i u ovu oblast uključi struka. 

PSG odbor za ekonomiju i finansije
prof dr Dušan Dobromirov