PSG najoštrije osuđuje obračun režima s demonstrantima koji su na protestu u Beogradu nosili transparent u obliku vešala i poziva sve instance javne i sudske vlasti da se suzdrže od politički motivisane agresije  i vrate u okvire prava i pravičnosti.

Niko u Republici Srbiji ne sme biti kažnjen zato što se javno izražava i koristi pravom na slobodu okupljanja i mirnog protesta. Naročito je sporna svaka zloupotreba mera obezbedjenja prisustva, konkretno pritvora, na nacin da ista postaje kvazi sankcija, a pogotovo kada se vrši sa očiglednom političkom motivacijom i porukom protiv demonstranata.

Republički poslanik Dveri, Srđan Nogo, je želeo da da iskaz u policiji da je on doneo pomenuti transparent i uručio ga jednom od protestanata tokom šetnje, ali tužilaštvo odbija da primi taj iskaz sa jasnom namerom da i dalje, bespravno, zatvara, vrši političku represiju i ukida slobodu ovim mladićima. Sa druge strane, pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića okarakterisan je kao izazivanje opšte opasnosti, a pokušaj ubistva Borka Stefanovića kao izazivanje nereda na priredbama, i svi osumnjičeni se brane sa slobode. Ovo jasno govori dvostrukim aršinima javnog tužilaštva i specifičnu vrstu krivičnopravnog licemerja, a sve u kontekstu političkog progona i deljenju građana na «naše» i «njihove», što je opasna praksa ali i dominantna odlika ovog režima.

Ovo neodoljivo podseća na represiju istog ovog režima, devedesetih godina prošlog veka, kada je protestant koji je nosio lutku Slobodana Miloševića u zatvorskom odelu bio brutalno premlaćen i zlostavljan, zbog čega i dan danas ima posledice.

Pred zakonom smo svi jednaki i zakon se mora poštovati, a sve drugo je čista diktatura i samovolja vlasti. Pokret slobodnih građana će se za te vrednosti uvek zalagati, bilo čija prava da su ugrožena.

Stoga pozivamo sve, JOŠ UVEK, slobodne građane da ustanu protiv ilegalnog zadržavanja dečaka koji su pritvoreni bez bilo kakvog poštovanja krivičnog zakonika, a domaće borce za ljudska prava, kao i međunarodne organizacije Human Rights Watch, Freedom House da upute javan apel za oslobađanje ovih političkih zatvorenika. Ukoliko se to odmah i ne desi, organizovaćemo miran protest ispred tužilaštva i Centralnog zatvora.

Niko nije slobodan, dok svi nismo slobodni!