Pokret slobodnih građana protivi se anti-migrantskoj retorici koja u Srbiji dobija sve veći zamah, a odraz je ili najjeftinijeg populizma ili uvijenog rasizma, koji su svojstveni gotovo svim autokratskim režimima.

Posebno zabrinjava kada širenje panike i netrpeljivosti krene i iz dela opozicije, koja tako čak i Vučićevu vlast neiskusnom posmatraču čini modernijom od njene alternative, koja bi morala da bude i politička i civilizacijska.

Srbiji ne preti nikakva posebna opasnost od migranata. Činjenica je da je njih samo oko 250  prošle godine tražilo azil u našoj zemlji, što puno govori i o standardu našeg života. Među njima ima i doktora, naučnika, sportista, inženjera, ali i ljudi sklonih lošim stvarima - baš kao i u bilo kojoj drugoj grupi. Naša je civilizacijska dužnost da prihvatimo ljude pobegle od besmislenog stradanja i rata u kome su njihove zemlje samo pioni. Srbi i drugi građani s naših prostora su, na žalost, tokom svoje istorije, pa i nedavne, utočište nalazili širom Evrope i sveta i mi među poslednjima imamo moralno ili bilo koje drugo pravo da pred nevoljnicima zatvaramo vrata naše zemlje. Tim pre što migracije iz Srbije poslednjih godina, koje se u 2018. godini približavaju broju od 100.000 ljudi, dobijaju sve elemente – izbeglištva.