Gostovanje  na javnom servisu povodom godišnjice uzurpacije vlasti sa mesta predsednika Republike, Vučić je iskoristio da ponovo najavi da će prosečna plata u Republici Srbiji do kraja godine iznositi 500 evra.

Odbor za rad i socijalnu politiku PSG upozorava da pitanje unapređenja uslova rada i rasta prosečne plate, ne sme biti predmet političkog rijalitija, već posledica ozbiljnih socijalno-ekonomskih analiza i mera. Na koji način predsednik Vučić i premijerka Brnabić misle da za samo nekoliko meseci povećaju prosečnu platu, kada su do pre samo deset dana isticali da bi povraćaj penzija na nekadašnji nivo, što je daleko niža suma, finansijski značajno destabilizovao budžet Srbije. Naravno da oni znaju da nikakvo povećanje plata neće uslediti, jer su svesni da predvode vlast koja je u potpunosti devastirala državnu kasu, a da bilo kakvu politiku za ekonomsko ozdravljenje Srbije jednostavno nemaju.

Poražavajuće je da predsednik svoje građane podrobnije izveštava o tome da li je u Nemačkoj jeo šniclu i kakav je ukus azerbejdžanskih jagnjećih odrezaka, nego o tome kakva je i da li uopšte postoji državna strategija za ekonomski rast i razvoj Srbije od koje već godinama veću prosečnu platu imaju i zemlje u regionu poput Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Umesto podržavanja predsednikovih beskrupuloznih laži, Vlada bi  morala da se pozabavi usklađivanjem cenovne politike sa realnim prihodima i kupovnom moći građana. Sve dok građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo i struju u Evropi, ni duplo veća prosečna plata od one koju Vučić lažno najavljuje, neće građanima doneti nikakav boljitak.

Do sada se predsednik služio  lažima i mitomanijom kad god bi se približili izbori. Međutim, imajući u vidu da izbori na bilo kom nivou za sada nisu ni blizu, jasno je da je ponovno potezanje priče o nedostižnih 500 evra pokušaj skretanja pažnje javnosti sa realnih problema građana koji su svakim danom sve očigledniji.

Konačno, postavlja se pitanje ko će dočekati famoznu prosečnu platu od 500 evra kada se zna da Srbija prednjači po broju građana koji iz godine u godinu trajno napuštaju svoju zemlju, tražeći uhlebljenje u državama gde prosečna plata nije imaginarni plod mašte i obmane jednog čoveka, već je stvarna i dovoljna je da građanima obezbedi dostojanstven život. 

Odbor za rad i socijalnu politiku PSG